Vestland skal bli best i verden på e-sport

E-sport er spådd å bli verdens største tilskuersport i løpet av de neste årene. Har du hørt om Håvard «Rain» Nygård, Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen, Jens «Snute» Aasgaard eller Casper «Hunterace» Notto?

De er alle norske superstjerner – og i verdenstoppen innenfor ulike e-sportsgrener.

Hva er e-sport?

Kort fortalt er e-sport konkurransebasert spilling av ulike dataspill. E-sport har blitt beskrevet som sjakk i 120 kilometer i timen.

De ulike spillene har ulike turneringer, ligaer og organisasjoner. På samme måte som for eksempel håndball, fotball og basketball har ulike regionsligaer, verdensmesterskap og internasjonale konkurranser.

Ordførerkandidat for Kinn FrP, Frank Willy Djuvik, under verdensmesterskapet i Clash of Clans

Konkurransene foregår i mange ulike former – alt fra små turneringer til store internasjonale mesterskap med millioner av kroner i premiepenger.

E-sports største premiepott finner man i DOTA 2-mesterskapet «The International», som avholdes i disse dager (15. – 25. august). I år forventes potten å bli på mer enn 30 millioner dollar.

E-sport er den perfekte sport der alle kan være med, uavhengig av kjønn, fysikk, alder og religion. Det er mange med nedsatt funksjonsevne som spiller, og det er en av få sporter der kvinner og menn kan konkurrere på like vilkår.

Casper «Hunterace» Notto vinner Hearthstone World Championship i 2019

E-sport i Norge

I Norge har man ingen overordnet organisering av e-sport, men noen idrettslag og fotballklubber har så smått startet egne e-sport klubbar der man kan melde seg inn, og ta del i felles treninger og bruke egne fasiliteter.

I tillegg blir den største e-sportligaen i Norge, Telenorligaen, organisert av Telenor og gamer.no. Utover dette er det hundrevis av lokale ildsjeler som med jevne og ujevne mellomrom organiserer lokale turneringer og datatreff for å spille sammen og mot hverandre.

Til tross for at Norge har alle forutsetninger for å hevde seg internasjonalt i e-sport, så har interessen fra myndigheter, organisasjoner og sponsorer manglet.

Det er derfor svært få norske lag som hevder seg internasjonalt. Likevel spiller det mange norske spillere på internasjonale lag, og som nevnt har vi flere nordmenn i verdenstoppen innen sine spill.

Vi vil bli best

I stedet for å utvikle det norske e-sport miljøet og bygge opp talenta i Norge, så eksporterer vi dem i dag til utenlandske klubber og e-sportlag.

Vestland Frp mener at det er på tide at politikere, det frivillige organisasjonslivet og sponsorer begynner å ta disse ungdommene og foreldrene deres mer på alvor.
Som med andre sportstalent, så trenger disse ungdommene veiledning og oppfølging til systematisk og rett trening både i dataspill, men også fysisk og psykisk trening, for at kroppen skal fungere optimalt.

De trenger et miljø rundt seg som kan hjelpe dem til å bli bedre, som kan gi dem tilbakemeldinger og støtte, men også som kan sikre at disse ungdommene mestrer andre deler av livet samtidig som de satser.

På same måte som for ungdommene som spiller fotball, så må vi engasjere foreldrene og sørge for at veiledning, informasjon og støtte er tilgjengelig for dem. Foreldrene må få anledning til å engasjere seg i utviklingen til ungene sine, og samidig vite for at dette skjer på en trygg og organisert måte.

Den norske Fortnite-spilleren «Nyhrox» vant nettopp VM i Fortnite i New York, og Håvard «Rain» Nygård fra Florø har hevdet seg i verdstoppen i CS-GO i flere år. Det er ingen grunn til at store e-sportarrangement, som VM i Fortnite, Counter Strike eller FIFA ikke skal spilles i Vestland i løpet av få år. Det handler om vilje, satsing og organisering.

Kva kan fylkeskommunen bidra med?

Vestland FrP mener at Fylkeskommunen må ta en aktiv rolle for å utvikle dataspilling og e-sport på alle nivå i Vestland fylke.

Derfor foreslår Vestland FrP at fylkeskommunen må utarbeide en egen dataspill-strategi med klare mål og virkemiddel for hvordan man bedre kan legge til rette for dataspill og e-sport.

I strategien skal man særlig legge vekt på:

  • Behovet for ytterligere satsing på e-sport i videregående opplæring.
  • Hvordan fylkeskommunen kan bidra til mer kunnskap og kompetanse om dataspill og e-sport i samfunnet.
  • Hvordan fylkeskommunen kan bidra til etablering og drift av lokale treningslokaliteter for spillere.
  • Hvordan fylkeskommunen kan bidra til etablering av lokale og regionale dataspill miljø, konkurranser, turneringer og møteplasser.
  • Hvordan fylkeskommunen kan støtte og bidra til større internasjonale e-sport-arrangementer i Vestland.
  • Hvilke virkemiddel fylkeskommunen kan bruke i samarbeid med kommuner, organisasjoner, næringsliv og ildsjeler for å bygge opp lokale lag og spillere på internasjonalt nivå.

Vestland FrP vil bidra til at framtidens internasjonale superstjerner innen e-sport kommer fra vårt fylke, men da må vi ta ungdommene på alvor og legge til rette for at de får den oppfølgingen og tilretteleggingen som vi også gir andre sportstalent.

 

 

5. KANDIDAT VESTLAND FRP
Frank Willy Djuvik Kinn, 40 år
Frank Willy Djuvik